Οι βασικές κατηγορίες της εγκληματικότητας στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις και είναι αυτές που κινούν όλο το «μαύρο» χρήμα στην αγορά, όμως είναι και αυτές που πρωταγωνιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα της Ελληνικής Αστυνομίας
Πρώτη κατηγορία είναι «Το έγκλημα των Φατριών» του κέντρου της Αθήνας. Αποτελείται από τουλάχιστον 10 ομάδες, οι οποίες έχουν χωρίσει τη δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα:
Στην παράνομη διακίνηση τσιγάρων οι βασικές ομάδες που έχουν ενεργό ρόλο είναι 4 και αποτελούνται από ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με έδρα κυρίως Νίκαια, Ασπρόπυργο, Μενίδι και Γλυφάδα.
Στη διακίνηση των ναρκωτικών τα ηνία έχουν πάρει τουλάχιστον 3 ομάδες. Τα μέλη είναι κυρίως αλβανικής υπηκόοτητας και έχουν απλώσει πλοκάμια σε Μεταξουργείο, Αχαρνών, Πλατεία Βάθης, Κυψέλη, Γλυφάδα.
Και στις τρεις κατηγορίες παρατηρείται εισροή νέων μελών και δημιουργία νέων μικρότερων ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να γίνουν …ανταγωνιστικές στην αγορά με κάθε κόστος και κάθε τίμημα. Την ίδια ώρα όμως η πίτα έχει μειωθεί, το χρήμα δεν ρέει άφθονο όπως παλαιότερα, άρα υπάρχει μείωση κερδών, επομένως μεγαλύτερος αναταγωνισμός και αύξηση της βιαιότητας μέχρι την επίτευξη του στόχου.
Δεύτερη κατηγορία είναι «Το έγκλημα των …Μοναχικών Λύκων» και αφορά τις επιθέσεις σε πρατήρια καυσίμων, περίπτερα και μίνι μάρκετ. Εδώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρατηρείται αναβάθμιση του οπλισμού. Κάποτε ήταν πιο συχνές οι επιθέσεις με μαχαίρι, τώρα βγαίνουν τα πιστόλια χωρίς πολύ σκέψη. Αυτό, όπως εξηγούσαν αξιωματικοί σύμβαίνει για δυο λόγους. Αρχικά έτσι επιτυγχάνουν άμεσο κέρδος χωρίς ρίσκο και δεύτερον ληστείες λίγων δευτερολέπτων, καθώς έχουμε μείωση αντίστασης απο τα θύματα. Φυσικά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα όπλα που χρησιμοποιούν οι δράστες είναι είτε κρότου είτε αεροβόλα.
Τρίτη κατηγορία είναι «Η άγουρη παραβατικότητα». Δεν υπάρχει μέρα που να μην καταγράφεται έστω και ένα συμβάν με πρωταγωνιστή ανήλικο. Σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί τον τελευταίο καιρό συναντούν μείωση του ηλικιακού ορίου και ένταση επιθέσεων. Εδω παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η προβολή λάθος προτύπων αλλά και η αδιαφορία απο το οικογενειακό περιβάλλον.
Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση που εκτυλίχθηκε μέσα σε αστυνομικό τμήμα του κέντρου μεταξύ ανήλικου δράστη και της μητέρας του. Η μητέρα του απογοητευμένη τον ρώτησε: «Τι σου λείπει, μπορείς να δουλέψεις με τον πατέρα σου στην ψησταριά να βγάλεις χρήματα».
Η απάντηση του ανήλικου ήταν: «Δεν πας καλά, είσαι τρελή, αυτά είναι για σας, εγώ έχω αλλά όνειρα. Θέλω διαμάντια»… Σε αυτή την περίπτωση βέβαια λαμβάνεται υπόψη και ο ποινικός κώδικας με την ευνοϊκή μεταχείριση όσον αφορά την ανήλικη παραβατικότητα. Σύμφωνα με το άρθρο 126, δύναται να επιβληθούν μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα αν οι δράστες είναι 12 – 15 ετών.
Τελευταία κατηγορία είναι αυτή των «Πληρωμένων Συμβολαίων». Η αύξησή τους οφείλεται στις ελάχιστες εξιχνιάσεις και στο νεό μοίρασμα στην αγορά της νύχτας. Αυτό που παρατηρούν οι αστυνομικοί είναι ότι πλέον τα συμβόλαια εκτελούνται σε κεντρικά σημεία, με κόσμο τριγύρω και όχι περασμένη ώρα. Όπως εξηγούσε πηγή από την ΕΛ.ΑΣ.: Αυτό γίνεται διότι στον δικό τους κώδικα είναι μήνυμα προς όσους επιχειρήσουν να «σηκώσουν κεφάλι».
Πηγή:newsbomb