“Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν; Θέλουμε τη σιγουριά και την πρόοδο ή τις «Δήμητρες» και τις κλειστές τράπεζες; Οι συμπολίτες μας μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα 2015-2019 με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη 2019-2023”, τονίζει μιλώντας στην «ΤΡ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποψήφια βουλευτής Α΄ Πειραιώς της ΝΔ, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή αποχή. Δεν μπορούμε να πειραματιστούμε ξανά με αποτυχημένες συνταγές. Δεν μας αξίζει να επιστρέψουμε ξανά σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας».
Επίσης, σημειώνει ότι «μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου:
Σας γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 2017 ως ένα από τα πρόσωπα που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθούν στο πλευρό του σε θέσεις συμβούλων. Κάνοντας μία αναδρομή σε αυτά τα έξι χρόνια, πώς αξιολογείτε αυτή τη διαδρομή.
Έχω αλλάξει, μέχρι στιγμής, τρεις καριέρες. Μία της ακαδημαϊκού, μία της τεχνοκράτη συμβούλου και μία στο πολυπαραγοντικό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης ως Υφυπουργός. Κοινός παρονομαστής για ΄μενα σε όποια θέση κι αν βρέθηκα; Η επιμονή, η σκληρή δουλειά και η αφοβία. Έτσι με μεγάλωσαν οι γονείς μου κι έτσι πορεύομαι. Αφοσιώνομαι, δεν επαναπαύομαι και ως βέρα Πειραιώτισσα είμαι μαχητική. Τολμώ ακόμα κι όταν όλα συνηγορούν εναντίον μου. Υπάρχει κι αυτό το περίφημο απόφθεγμα που λέει πως «η επιτυχία είναι 1% έμπνευση και 99% ιδρώτας» και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα, που έχει σχέση και με το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ότι πρέπει εγώ να κατέβω στον δρόμο για να ακούσω, για να καταλάβω ποια είναι τα προβλήματα. Γιατί, αν περίμενα την εκπροσώπηση των προβλημάτων στο Υπουργείο, τότε θα είχα μια τελείως μυωπική σχέση με την πραγματικότητα. Πρέπει να σπάσεις αυγά για να καταφέρεις κάτι. Η ορμή και ο δυναμισμός έχουν λόγο ύπαρξης σε πόστα που πρέπει να τα βάζεις με το κατεστημένο.
Μέχρι τότε είχατε ζήσει 11 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, πήρατε διδακτορικό στο Cambridge και είχατε εργαστεί σε projects των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΟΣΑ. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να γυρίσετε στην Ελλάδα και να ασχοληθείτε με την πολιτική την στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς σας ακολουθούν την αντίθετη πορεία;
Ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα κι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού πρότεινε να δουλέψω δίπλα του ως σύμβουλος Οικονομικών δεν θα γινόταν να μην δεχθώ. Το κίνητρο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόσκλησή του. Για έναν άνθρωπο, τότε 29 χρόνων, ό,τι κι αν είχε καταφέρει μέχρι τότε, ήταν τεράστια πρόκληση και μεγάλη τιμή. Και ο λόγος που τελικά ασχολήθηκα με την πολιτική ήταν το πειραιώτικο πείσμα μου να διορθώνω αυτά που θεωρώ κακώς κείμενα, τις αδικίες και τα λάθη που χρονίζουν. Πρέπει να κάνουμε τους νέους να ασχοληθούν και πάλι με τα κοινά. Να τους πείσουμε -και το κάνουμε- ότι η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί μια πράξη πολιτικής ευαισθησίας, που θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν και το δικό τους μέλλον, με όρους ποιοτικότερους. Ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των νέων αποδεικνύοντας με πράξεις ότι η δημόσια διοίκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Οφείλουμε να εγκαταλείψουμε τη λογική του «πού να μπλέκω τώρα».
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μία γυναίκα να σταθεί στον, ομολογουμένως, σκληρό χώρο της πολιτικής; Πώς σας αντιμετώπισαν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι και όχι μόνο;
Δραστηριοποιούμαι σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα από την πρώτη στιγμή της επαγγελματικής μου πορείας. Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες καλούμαστε συχνά να αποδώσουμε δέκα φορές καλύτερα από έναν άνδρα για να δικαιολογήσουμε τη θέση μας. Ερχόμαστε, σχεδόν, καθημερινά αντιμέτωπες με σεξιστικά σχόλια και είμαστε υποχρεωμένες να εξηγούμε ξανά και ξανά τα αυτονόητα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να ξεπεράσουμε αυτού του είδους τις αναχρονιστικές ιδέες, με τις οποίες πολλές φορές κι εγώ η ίδια έχω έρθει αντιμέτωπη. Από τον άνθρωπο που μου έδειξε τις θέσεις των γραμματέων όταν πήγα πρώτη μέρα στο Υπουργείο μέχρι τον κάμεραμαν που δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι είμαι στη θέση αυτή και με ρώτησε πότε έρχεται η Υφυπουργός. Τέτοιες συμπεριφορές και σχόλια με πεισμώνουν και κάποιες φορές μπορεί και να με θυμώνουν. Καμία μας δεν πρέπει να συμμορφώνεται με τα στερεότυπα. Η αλλαγή θα έρθει μέσα από εμάς. Και το κάνουμε. Σε προσωπικό επίπεδο αλλά κυριως ως Πολιτεία. Με λόγια και πολλές περισσότερες πράξεις. Μέχρι τη στιγμή που καμία γυναίκα δεν θα αποτελεί μειοψηφία στον χώρο εργασίας που επιλέγει.
Πως αισθανθήκατε μετά την πρόσφατη επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό σας γραφείο στον Πειραιά;
Οι φασίστες δεν με φοβίζουν ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Κανέναν δεν φοβίζουν και κανέναν δεν πτοούν. Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή από τις επιθέσεις τους. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται και δεν υποχωρεί. «Μόνο τον ουρανό να φοβάσαι, να μην πέσει στο κεφάλι σου». Έτσι με μεγάλωσε ο πατέρας μου. Με αφοβία και γερό αίσθημα ευθύνης. Σπουδαία κληρονομιά. Κι εγώ αυτή τη σπουδαία κληρονομιά θα την τιμώ εφ’ όρου ζωής με τη στάση και τις πράξεις μου.
Είστε υποψήφια στην Α’ Πειραιά και Νήσων. Τι σας ενώνει με την περιοχή και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Γέννημα θρέμμα. Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Τρίτη γενιά Πειραιώτισσα. Οι παππούδες, οι γονείς μου και τώρα εγώ. Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από τον Απόλλωνα του Πειραιά και του πατέρα μου κοντά στην Ανάσταση. Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου και για αυτόν θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου. Για έναν Πειραιά αντάξιο της ιστορίας του, εξωστρεφή και με προοπτικές για όλες και όλους. Για να γίνει ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας. Τα έργα στο λιμάνι μας, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού, η δημιουργία κοιτίδων έρευνας και επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση σημαντικών σημείων και κόμβων, οι εμβληματικές επενδύσεις, είναι μερικά από τα πεδία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εγώ προσωπικά ως Πειραιώτισσα, έχουμε αφοσιωθεί. Δίνουμε έμφαση στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των νησιών μας, σεβόμενοι πάντα την ιστορία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Στόχος μας να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα επιτρέψει στους κατοίκους τους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Στόχος μας η βιώσιμη ανάπτυξή τους αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και κατά συνέπεια θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Και θα τα καταφέρουμε. Δυνατοί Μαζί.
ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ή «Δήμητρες» και κλειστές τράπεζες;
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και γιατί να εμπιστευτούν εκ νέου οι πολίτες τη Νέα Δημοκρατία;
Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν; Θέλουμε τη σιγουριά και την πρόοδο ή τις «Δήμητρες» και τις κλειστές τράπεζες; Οι συμπολίτες μας μπορούν να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα 2015-2019 με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη 2019-2023. Οι συμπολίτες μας θα αποφασίσουν με την καθοριστική ψήφο τους αν θέλουν μια Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, ή την Ελλάδα ενός κακού παρελθόντος. Οι συμπολίτες θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν ποιος διακρίνεται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων και ποιος όχι. Ποιος τηρεί το πρόγραμμά του και ποιος άλλα υπόσχεται κι άλλα τελικά κάνει. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή αποχή. Δεν μπορούμε να πειραματιστούμε ξανά με αποτυχημένες συνταγές. Δεν μας αξίζει να επιστρέψουμε ξανά σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας.
Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό στοίχημα για την επόμενη τετραετία;
Αυτά τα τέσσερα χρόνια, παρά τα εμπόδια, καταφέραμε μαζί με την ομάδα μου πολλά. Κληθήκαμε να συγκρουστούμε με παθογένειες και κενά δεκαετιών. Και το κάναμε. Έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε ενεργητικές πολιτικές πάνω στους άξονες της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και της αποϊδρυματοποίησης. Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε συνολικά, είναι η προστασία και η εξασφάλιση ποιοτικής ζωής, χωρίς αστερίσκους, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία. Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και απρόσκοπτα, να υψώνω τη φωνή μου με αφοβία, να κινούμαι με θάρρος, τόλμη, ευθύτητα και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου. Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μεταξύ των δέκα τελικών υποψηφίων στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική. Ποια είναι η καινοτομία του;
Από την πρώτη στιγμή η αστεγία αποτέλεσε βασική κυβερνητική προτεραιότητά μας. Κι αυτό γιατί; Γιατί ήρθαμε κοντά τους, τους γνωρίσαμε, τους ακούσαμε. Γιατί κατανοήσαμε ότι η αστεγία είναι μία από τις πιο σκληρές μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Για τους 1600 άστεγους συμπολίτες μας των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας- σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τους το 2018- θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» και μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους δήμους -από 14 σε 43- σε όλη την επικράτεια που συμμετέχουν σε αυτό. Εντάσσουμε τους 800, δηλαδή τους μισούς, στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2014 όμως το ενισχύσαμε, το επεκτείναμε και το θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη δημόσια πολιτική το 2021, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ ανά διετή κύκλο. Είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα που συνδυάζει τη στέγαση με ευκαιρίες εργασίας για τους αστέγους, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για τους δυο πυλώνες. Μέσα από αυτό εξυπηρετούνται οικογένειες και άτομα που είτε καταγράφονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι, είτε διαμένουν σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων. Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνονται και οι γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας, καθώς και νεαροί ενήλικες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.
Τι παρέχει το Πρόγραμμα; Για όλους τους ωφελούμενους, καλύπτουμε πλήρως τα έξοδα ενοικίου, οικοσυσκευών και των λογαριασμών ΔΕΚΟ για δύο χρόνια. Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση των ωφελούμενων παρέχουμε επιδότηση εργασίας για τον πρώτο χρόνο, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη για έως 12 μήνες πέραν του πρώτου έτους, επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης. Παρέχουμε επίσης σε όλους τους ωφελούμενους πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης, στις οποίες περιλαμβάνονται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής, δράσεις για την υγεία, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον εθελοντισμό και βοήθεια στην κατάθεση αιτήσεων για προνοιακές – κοινωνικές παροχές, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι άστεγοι δεν είναι πια ούτε ανώνυμοι, ούτε αθέατοι.
Ποια ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή αυτά τα τέσσερα χρόνια και ποια η πιο δυσάρεστη;
Πολλές οι χαρούμενες, πολλές και οι δύσκολες στιγμές αυτά τα τέσσερα χρόνια. Οι χαρούμενες στιγμές στο Υπουργείο είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πείσμα να βρούμε λύσεις και με τη σκληρή δουλειά μας. Κι αυτό το πείσμα μάς έχει κάνει να καταφέρουμε πολλά. Δεν θα είχαμε βρει οικογένεια στα μισά παιδιά που έμεναν σε ιδρύματα. Δεν θα ξεκινούσαμε τον Προσωπικό Βοηθό για τα άτομα με αναπηρίες. Δεν θα είχαμε εφήβους, που δύσκολα κάποιος θα υιοθετήσει, να μένουν σε διαμερίσματα αντί να παραμένουν σε ιδρύματα. Δεν θα είχαμε βάλει αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές στις μονάδες παιδικής προστασίας. Δεν θα είχαμε την Κάρτα Αναπηρίας. Κι όμως σπάσαμε αυγά. Ξέρετε πολύ συχνά στις γελοιογραφίες στις εφημερίδες με αποτυπώνουν είτε με μια ποδιά να φτιάχνω ομελέτα, είτε με έναν μεγεθυντικό φακό ως ντετέκτιβ. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια επιβράβευση όλου αυτού του πείσματος που έχει μετουσιωθεί σε δουλειά με απτά αποτελέσματα. Στη δική μου περίπτωση, η ενασχόλησή μου με την πολιτική με έκανε πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο. Νιώθω και είμαι πολύ πιο ευαίσθητη και ενεργή απ’ όταν ανέλαβα το Υφυπουργείο. Η δουλειά μου μού έχει δώσει ένα μέτρο. Στον πόνο, στη δυσκολία. Με βοήθησε να διαχειριστώ την αρρώστια, την οποία έζησα πολύ έντονα και από πολύ κοντά, και τελικά την απώλεια του πατέρα μου στα 69 του χρόνια. Με έκανε να τη δω, όσο αβάσταχτη κι αν είναι, με ένα μέτρο. Όταν βλέπεις καθημερινά τόσο πόνο -σε οικογένειες, σε ιδρύματα- σταθμίζεις διαφορετικά τα πράγματα.