Ο Χόρχε Κάπα (Γιώργος Κάκαρης), μπαμπάς του Τσίτσου, της πρώτης γάτας influencer στην Ελλάδα, παραχώρησε συνέντευξη και αποκάλυψε τα μυστικά των μικρών αιλουροειδών φίλων μας.
Ο Χόρχε, όπως περιγράφει έχει ανακαλύψει μεγάλη ευτυχία στην επαφή με τα αιλουροειδή πλάσματα και σκέφτηκε να επικοινωνήσει αυτή του την εμπειρία και σε άλλους μέσα από το διαδίκτυο. Η ιστορία του Τσίτσου ξεκίνησε το 2015 όταν ο Γιώργος τον εντόπισε σε ηλικία 15 ημερών, σε άθλια κατάσταση μέσα σε ένα κάδο σκουπιδιών, να τον τρώνε οι ψύλλοι. Ο ίδιος αποφάσισε να τον σώσει. «Τον πήγαμε στον κτηνίατρο ο οποίος δεν μας έδωσε πολλές ελπίδες για την επιβίωσή του. Όμως ο Τσίτσος τα κατάφερε. Από τότε ζει μαζί μας κυρίως μέσα στο σπίτι με λίγες βόλτες», ανέφερε ο Χόρχε Κάπα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι φροντίζει 120 αδέσποτες γάτες στην περιοχή της Χίου όπου και μένει αλλά μέσα στο σπίτι ο αρχηγός είναι ένας, ο «Τσίτσος». Παράλληλα, τοποθετήθηκε σχετικά με τις αδέσποτες και τις δεσποζόμενες γάτες, ο ίδιος είναι αντίθετος με το να πληρώσει κάποιος για να πάρει ένα κατοικίδιο ζωάκι.
O Τσίτσος μέσα από τα Social Μedia αλλά και την προσωπική του ιστοσελίδα λαμβάνει κάθε μέρα εκατοντάδες σχόλια, τα περισσότερα από τα οποία ζητούν την γνώμη του σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γάτες, κυρίως συμπεριφορικά, ή θέματα διατροφής και υγείας. Μάλιστα αρκετές φορές ανταλλάσσει φωτογραφίες με άλλες γατούλες.
Επιπλέον ο Χόρχε Κάπα σε ερώτηση σχετικά με εκείνους που σιχαίνονται αυτά τα γλυκά αιλουροειδή πλασματάκια είπε: «Η γάτα έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται, δηλαδή να περιποιείται μόνη της το τρίχωμά της. Σπαταλάει τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα για τον καλλωπισμό της. Μπορώ να σας πω ότι από τότε που πήρα γάτα κάποια πράγματα που σιχαινόμουν πλέον μου φαίνονται νορμάλ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γλώσσα της γάτας είναι ειδικά κατασκευασμένη να λειτουργεί και ως χτένα.
Όσον αφορά αυτό που τον έχει εντυπωσιάσει περισσότερο στα τόσα χρόνια ασχολίας του με τις γάτες ανέφερε: «Με έχουν εντυπωσιάσει οι ιαματικές ιδιότητες αλλά και η ιστορία της. Στην Αρχαία Αίγυπτο, η γάτα λατρευόταν σαν θεά. Στην ιστορία της, η ανθρωπότητα την αντιμετώπισαν σκληρά. Η γάτα έχει περάσει από πολλά στάδια αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βρει τη θέση που της αξίζει».
Η γάτα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του γουργουρίσματος
Επιστημονικά στοιχεία που βγαίνουν ανά καιρούς στο διαδίκτυο υποδηλώνουν ότι το γουργούρισμα τους, μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του ιδιοκτήτη με ποικίλους τρόπους. Ο μπαμπάς του Τσίτσου, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες για ιδιοκτήτες γάτας που ήταν άρρωστοι ή είχαν κάποιον πόνο, και αισθάνονται καλύτερα ή και θεραπεύονται, από το γουργούρισμα της γάτας τους.
«Έχουν υπάρξει έρευνες που δείχνουν ότι το γουργουρητό είναι ευεργετικό και θαυματουργό. Φίλοι του Τσίτσου έχουν περιγράψει περιπτώσεις ακόμα και με ασθένειες που θεραπεύτηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πώς ακριβώς λοιπόν το γουργούρισμα είναι τόσο ευεργετικό;
Μια γάτα γουργουρίζει με συχνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 25-150 hertz. Αυτό το μήκος συχνοτήτων αντιστοιχεί με αυτές που χρησιμοποιούνται για θεραπείες δονήσεων αναγέννησης των ιστών.
Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία δονήσεων; Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλής έντασης άσκηση, τα οστά και οι μύες δυναμώνουν. Η θεραπεία δόνησης έχει την ίδια επουλωτική δράση. Έτσι αντίστοιχα το γουργούρισμα της γάτας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των οστών και μυών.
17 πράγματα που πιθανώς να μην γνωρίζατε για τη γάτα
Ο Τσίτσος μάς αποκάλυψε δεκαεπτά πράγματα που κρύβονται πίσω από αυτά τα μικρά υπέροχα πλάσματα.
- Ενώ οι άνθρωποι έχουν 206 οστά, οι γάτες έχουν κατά μέσο όρο 244 (o ακριβής αριθμός των οστών κυμαίνεται μεταξύ 230-250 ανάλογα με το πόσο μακριά είναι η ουρά μιας γάτας και πόσα δάχτυλα έχει η γάτα)
- 40% των γατών Μέιν Κουν έχουν έξι δάχτυλα στα πόδια τους. Αυτό οφείλεται σε μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη!
- Η αγαπημένη γάτα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν η εξαδάχτυλη Χιονάτη. Οι απόγονοί της υπάρχουν μέχρι σήμερα και ζουν στο Σπίτι του Έρνεστ, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο Γάτας. Όλες φέρουν την μετάλλαξη στην οποία οφείλεται η εξαδαχτυλία, αλλά δεν είναι όλες εξαδάχτυλες! Οι εξαδάχτυλες γάτες ονομάζονται και γάτες Χέμινγουεϊ!
- Οι ενήλικες γάτες έχουν 30 δόντια, ενώ τα γατάκια έχουν 26 δόντια
- Μια γάτα σπιτιού είναι γενετικά 95,6% όμοια με μια τίγρη. Σε αντιδιαστολή ένας άνθρωπος είναι γενετικά 99% όμοιος με ένα χιμπαντζή
- Οι γάτες μπορούν να τρέχουν περίπου 48 χλμ/ώρα αλλά μόνο σε μικρές αποστάσεις. Μια οικιακή γάτα θα μπορούσε να νικήσει τον σούπερ σταρ Γιουσέιν Μπολτ στα 200 μέτρα.
- Οι γάτες μπορούν να πηδήξουν 5 φορές το ύψος τους!
- Ο εγκέφαλος μιας ενήλικης γάτας έχει μήκος περίπου 5 εκατοστά και ζυγίζει 30 γραμμάρια και έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα νευρώνων από τον εγκέφαλο των σκύλων
- Τα αρσενικά είναι συνήθως αριστεροπόδαρα ενώ τα θηλυκά συνήθως δεξιοπόδαρα, Μερικές γάτες είναι αμφιδέξιες!
- Η γλώσσα της γάτας περιέχει έναν αριθμό θηλών που μοιάζουν με αγκίστρια στραμμένα προς την πλευρά του οισοφάγου.
- Οι γάτες έχουν ένα επιπλέον όργανο που τους επιτρέπει να δοκιμάσουν διάφορα αρώματα στον αέρα.
- Η μύτη κάθε γάτας είναι μοναδική, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα.
- Τα στειρωμένα αρσενικά ζουν 62% περισσότερο από τα αστείρωτα ενώ τα στειρωμένα θηλυκά 39% περισσότερο από τα αστείρωτα
- Μεταξύ 2002 και 2012, η μέση διάρκεια ζωής μιας γάτας αυξήθηκε κατά ένα χρόνο
- Το μήκος των μουστακιών της γάτας είναι περίπου ίδιο με το πλάτος του σώματος και επιτρέπουν σε μια γάτα να καταλάβει αν χωράει σε ένα στενό σημείο
- Οι γάτες περπατούν σαν τις καμήλες και τις καμηλοπαρδάλεις, αρχικά κινούνται τα δύο δεξιά τους πόδια και μετά τα δύο αριστερά τους πόδια!
- Οι γάτες κοιμούνται 12-16 ώρες την ημέρα και επενδύουν το 1/3 της ώρας που είναι ξύπνιες στον καλλωπισμό τους.